Intuïtie: Klopt je gevoel wel altijd?

Intuïtie: Klopt je gevoel wel altijd?

Het lijkt bijna wel een trend dat mensen om je heen roepen: “Volg je gevoel, dan komt het wel goed.” Volgens hen moet je luisteren naar je intuïtie, maar is dat wel verstandig om te doen? Hoe doe je dat dan precies? Voor veel mensen is intuïtie een abstract en bijna ongrijpbaar begrip. Toch kan het heel eenvoudig zijn.

Laten we enkele belangrijke aspecten van je intuïtie verduidelijken:

Hoe herken wanneer je intuïtie spreekt?

Het gevoel is eigenlijk heel simpel. Je wilt het wel of je wilt het niet, je vindt het wel aangenaam of juist onaangenaam, je denkt er positief over niet. Je intuïtie (je gevoel) kan je letterlijk voelen in je lijf. Waar je je niet prettig bij voelt, voelt bezwaard, moeilijk en krampachtig. Waar je je goed bij voelt, voelt prettig, ontspannen en het gaan vanzelf. Je lichaam is dikwijls een spreekbuis voor je intuïtie.

Een voorbeeldsituatie

Je ontmoet voor de eerste keer je schoonfamilie. Je vindt het leuk en je hebt er zin in. Je gevoel (intuïtie) zegt dat er sprake is van gezonde spanning, maar je kijkt er wel naar uit.
Vervolgens komt je verstand (ratio) aan het woord en krijg je te maken met twijfels en vragen:

 • Wat zeg ik bij binnenkomst?
 • Wat zullen ze van mijn uiterlijk vinden?
 • Vinden ze niet dat mijn bril raar staat?
 • Vinden ze het werk wat ik doe niet heel saai?
 • Wellicht kan ik maar beter niets zeggen?

De strijd tussen het gevoel en ratio is begonnen. Je eerste ingeving geeft aan dat je er in in hebt, maar toch maak je het jezelf moeilijk. Je twijfelt aan je gevoel op het moment dat:

 • Iets heel spannend en belangrijk is voor je.
 • Er moeilijke en complexe keuzes moeten worden gemaakt.
 • Je je gaat begeven op nieuw terrein waar je nog geen ervaring mee hebt.

Het draait allemaal om tegenstrijdige emoties. Een helder gevoel krijgen, is moeilijk wanneer er een wolkendek vol twijfels en gedachten je overzicht belemmeren. Waar het om gaat is het vinden van de juiste balans. Een afwegingen maken en luisteren naar je gedachten, is niet perse verkeerd. Probeer wel reëel te kijken naar welke gedachten realistisch zijn en welke niet.

Samengevat

Het is moeilijk om te zeggen of je intuïtie altijd klopt. Waar het op neer komt is het volgende: op je verstand kan je wellicht wel rekenen, maar alleen je hart kopt echt. Luister naar je gevoel, want dat spreekt te allen tijde.

One thought on “Intuïtie: Klopt je gevoel wel altijd?

 1. Virtual Private Servers

  Jouw intuitie geeft namelijk het antwoord op al je beslissingen in je leven zonder tussenkomst van beperkende 200 gedachten. Druk vooral een negatief gevoel niet weg door belemmerende gedachten te ontwikkelen die tegen de realiteit in creeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 + 8 =